Kaarevakattoiset erikoisrakennukset

Kaareva katto on arkkitehtonisesti näyttävä rakennustaiteellinen elementti, joka on tavallista kattoa haastavampi toteuttaa. Kaarevilla katoilla luodaan rakennukseen lennokkuutta, keveyttä ja pehmeyttä. Kaareva katto saa rakennuksen erottumaan joukosta ja tuo siihen veistoksellisuutta.

Kaarevan katon rakentaminen on tavallista kattoa monimutkaisempi prosessi, ja vaatii huolellista suunnittelua ennen projektin aloittamista. Kaarevan katon suunnittelussa myös rakennusmateriaalien valinnat täytyy tehdä harkiten, jotta ne soveltuvat suunniteltuun tarkoitukseen, muotoiluun ja ilmastoon. Kaarevia kattoja voidaan ulkokattojen lisäksi rakentaa myös sisäkatoiksi ja -seiniksi. Ammattitaitoisesti toteutetut kaarevat katot ovat erinomainen tapa lisätä rakennusten persoonallisuutta ja vaikuttavuutta.

Shoffice

Platform 5 Architectsin suunnittelema Shoffice on yhdistelmä kahdesta eri sanasta: shed eli vaja ja office eli toimisto. Shoffice on innovatiivinen, kaarevakattoinen pieni toimistotila, johon sisältyy puutarhatyökalujen säilytysalue. Shoffice rakennettiin 1950-luvun omakotitalon pihalle Lontoon St John’s Woodin kaupunginosaan vuonna 2012. Rakennus on noussut maailmanmaineeseen innovatiivisuutensa takia. Lontoon kaltaisissa isoissa kaupungeissa pihalle rakennetut lisärakennukset ovat toimiva keino lisätä käytössä olevan sisätilan määrää. Shoffice on veistoksellinen rakennus, joka sulautuu hyvin ympäröivään puutarhaan kaarevan muotonsa sekä luonnonmateriaaliensa ansiosta. Rakennuksen katossa on kaksi ikkunaa, jotka tuovat luonnonvaloa toimistoon lasioven lisäksi.

Heydar Aliyev Centre

Arkkitehti Zaha Hadidin suunnittelemat rakennukset tunnetaan futuristisista, innovatiivisista ja rajoja rikkovista ratkaisuista. Azerbaidžanin Bakussa sijaitseva Zaha Hadidin suunnittelema Heydar Aliyev Centre on yksi maailman tunnetuimmista kaarevakattoisista rakennuksista. Heydar Aliyev Centren suunnittelussa on haettu inspiraatiota Azerbaidžanin historiallisista rakennuksista holvikaarineen, ja pyritty luomaan niistä nykyaikainen tulkinta. Rakennus toimii monipuolisena kulttuurikeskuksena, ja erikoisen kaarevan katon lisäksi aaltoilevat ulko- ja sisäseinät ovat tehneet siitä merkittävän turistinähtävyyden. Nykyaikaiset rakennukset toimivat usein myös symboleina muuttuvalle yhteiskunnalle, ja Heydar Aliyev Centren katsotaan symboloivan Azerbaidžanin yhteiskunnan avoimuutta tulevaisuudelle, muutoksille ja kulttuurin tuomille mahdollisuuksille.

Heydar Aliyev Centren lisäksi Zaha Hadid Architects on suunnitellut useita näyttäviä kattorakennelmia ympäri maailmaa. Zaha Hadidia pidetään nykyarkkitehtuurin uudistajana, joka teki futuristisista ja aaltoilevista rakennuksista salonkikelpoisia. Zaha Hadidin kädenjälkeä on myös Shanghaissa sijaitseva Lingkong Soho. Se on massiivinen toimisto- ja liiketilojen yhdistelmä, joka valmistui vuonna 2012. Kaarevien kattojen alle suunniteltu rakennus pyrkii luomaan soljuvan, esteettömän ja inspiroivan tilan. Zaha Hadid suunnitteli myös Lontoon olympialaisia varten vuonna 2012 valmistuneen London Aquatics Centren. Rakennuksen valtavaan, aaltoilevaan kattorakennelmaan on saatu inspiraatiota vesielementistä. Massiivista kaarevaa kattorakennelmaa tukee hämmästyttävästi vain kolme betonipilaria.

Cloud House

Maailman upeimmat kattorakennelmat yhdistävät taidokkaan arkkitehtuurin ja rakennuksen käytännöllisyyden. Australian Melbournessa sijaitsevan asuinrakennus Cloud Housen on suunnitellut McBride Charles Ryan Architects, joka on tunnettu erikoisista rakennuksista. Cloud Housen laajennettu osa muistuttaa ulkomuodoltaan pilveä. Rakennuksen kadulle päin antava julkisivu edustaa perinteistä edwardilaista tyyliä, joten futuristinen pilven muotoinen julkisivulaajennus on arkkitehtuurisesti nerokas ja yllättävä ratkaisu. Cloud House on ulkoasultaan leikkisä ja hyväntuulinen, mutta pohjaratkaisultaan käytännöllinen. Rakennus on erikoisesta ulkoasustaan huolimatta tilava oleskelualueineen ja keittiöineen, ja sen sisäpihalla on uima-allas. Kaareva katto ja seinät luovat tilaan ainutlaatuista keveyttä ja ilmavuutta.

Bilbaon Guggenheim-museo

Arkkitehti Frank Gehryn suunnittelema Bilbaon Guggenheim-museo rakennettiin vuosina 1993-1997. Rakennus muutti Bilbaon kaupungin historiaa tehden harmaasta teollisuuskaupungista yhden Espanjan vireimmistä taiteen, kulttuurin ja arkkitehtuurin keskuksista. Bilbaon Guggenheim-museon arkkitehtoninen mallinnus oli lukuisten kaarevien kattojen ja seinien takia niin monimutkaista, että tavallinen arkkitehtoninen mallinnusohjelma ei ollut riittävä rakennuksen suunnitteluun. Rakennuksen mallinnuksessa käytettiin apuna avaruusalusten suunnitteluun tarkoitettua tietokoneohjelmaa. Rakennuksen kaarevat katot ja seinät päällystettiin erittäin ohuilla titaanilevyillä, ja muina rakennusmateriaaleina käytettiin kalkkikiveä ja erikoiskäsiteltyä lasia. Nykyään futuristinen Guggenheim Bilbao on maailmanlaajuisesti tunnettu kaupungin maamerkki.