Maailman upeimmat kattorakennelmat

Maailmalta löytyy suorastaan hengästyttävän hienoja kattoja, jotka hivelevät arkkitehtien ja alan ystävien lisäksi tavallisen kaduntallaajan silmää. Näiden taiteellisten luomusten rakennusratkaisut voidaan yhdistää innovatiivisesti myös erilaisiin toiminnallisiin elementteihin. Tässä artikkelissa kerrotaan muutamista upeimmista ja uniikeimmista katoista, joita maailmalta löytyy. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta katsastaa näitä kohteita paikan päällä, tämän jutun – sekä netin kuvien – avulla saat esimakua niiden taiteellisesta toteutuksesta. Yksi upea kohde löytyy Rio de Janeirosta, Brasiliasta; missä sijaitsee Mareines–Patalanon suunnittelema talo, jonka katto muistuttaa banaanin kukan muotoon avautuvia kuoria.

Avoimeksi rakennetun ulkoilmatalon tarkoitus on rohkaista vuorovaikutukseen sekä yhteyteen, ihmisen ja luonnon välillä. Sisään rakennukseen puhaltaa ihanasti viilentävä lempeä merituuli, joka luo taloon luonnonmukaisen ilmanvaihdon. Ekologisen taideteoksen upealla katolla on myös ympäristöystävällinen funktio: se läpäisee osin sadevettä, joka kerätään talon käyttövedeksi. Katto toimii luonnollisesti myös suojana sateelta ja auringonpaahteelta, ja sen suunnittelussa on käytetty inspiraationa Brasilian alkuperäisasukkaiden arkkitehtuuria. Muinaisheimojen rakennustaidetta on nähtävissä myös torajalaisissa taloissa, tongkonaneissa, Etelä-Sulawesissa Indonesiassa. Näiden yhteistiloina käytettyjen rakennusten katot todella erottuvat maisemasta: pilarien päälle rakennetut valtavat, laivan muotoiset rakenteet nousevat kauas yläilmoihin.

Qi Zhong -stadion, ajorata Lingotton katolla sekä baari futuristisella kattoterassilla

Eräs maailman ainutlaatuisimmista katoista löytyy Qi Zhong -stadionin yltä Kiinasta. Uniikin designinsa vuoksi tästä shanghailaisesta stadionista on tullut yksi kuuluisimmista urheilurakennuksista koko maapallolla. Avoin kattorakennelma muistuttaa magnoliakukkaa, ja se on yksi kaupungin tärkeimmistä maamerkeistä. Vaikka uniikeimmat katot löytyvätkin ulkomailta, ainutlaatuisia kattoja Suomessa edustaa esimerkiksi Tampereen pääkirjasto Metson huippu, joka tuo rakennukselle kyseisen linnun muodon. Rakennustaiteen ystävien kannattaa tutustua myös suomalaisiin kirkkoihin, joiden katoista löytyy erilaisia omaperäisiä yksityiskohtia. Sekä Suomessa että ulkomailla; vain mielikuvitus on ollut rajana, kun suunnittelijat ovat taiteilleet kattojen muotoja.Yhtenä hurjimmista ratkaisuista on ollut sijoittaa katolle oikea kilpa-ajorata. Näin tehtiin Torinon avantgarde-tyylisessä Lingotton rakennuksessa, jonka Fiat-autotehdas avasi vuonna 1921. Samalla oikeat autot vietiin koeajolle katon testiradalle. Rata on tuttu myös vuonna 1969 valmistuneesta The Italian Job -elokuvasta, jonka kuuluisa takaa-ajokohtaus on kuvattu Lingotton katolla. Entä miltä kuulostaisi drinkki, tai vaikkapa aamukahvit hotellin taivaanrantaa hipovalla katolla, upean kaupunkimaiseman siintäessä alhaalla? Tämä vaihtoehto on mahdollinen muun muassa Mumbain Four Seasons -hotellin Aer Loungessa. Hieno futuristinen kattoterassi tarjoaa varsinaisen elämyksen matkailijoille, jotka eivät kärsi korkean paikan kammosta.

The Roof Gardens, Sri Panwa ja Klunkerkranich

Yksi ehdottomasti kauneimmista kattoratkaisuista on The Roof Gardens, Lontoon Kensingtonissa. Vanhan tavaratalon katolle perustettiin puutarha jo 1930-luvulla. Tämän jälkeen siellä on voinut tutustua erityylisiin puutarhoihin, kuten espanjalaistyyliseen Spanish Gardeniin, valloittavaan Tudor Gardeniin, japanilaiseen puutarhaan sekä flamingojen asuttamaan English Woodlandiin. Tämä 1,5 hehtaarin alueelle levittäytyvä puutarhakatto tarjoaa paitsi mahdollisuuden ihanasta kukkaloistosta nauttimiseen, myös henkeäsalpaavan upeita maisemia. Kattoparatiisiin pääsee tutustumaan myös esimerkiksi Thaimaan Phuketissa, Sri Panwan huvilakohteessa. Sen Baba Nest -kattobaarissa sijaitsee myös aivan uskomaton uimapaikka, joka tarjoaa häikäisevät näkymät siniseen Andamaanien mereen.Hienoja kattopuutarhoita löytyy onneksi myös hieman lähempääkin. Berliinissä sijaitseva Klunkerkranich on hieno esimerkki siitä, mitä rumalle ja käyttämättömälle tilalle – kuten autojen parkkipaikalle – voi tehdä. Tilan voi muuttaa kattopuutarhaksi, joka sisältää myös baarin ja rentoutumisalueen. Tilasta ei todellakaan ole puutetta tällä 2 500-neliöisellä katolla. Näkemisen arvoinen on myös chicagolaisen The Peninsula -hotellin katto, joka muutetaan talvisin ylelliseksi tekojääkaukaloksi. Tätä upeammissa maisemissa ei juuri pääse luistelemaan. Tässä siis lyhyt katsaus kaikista upeimpiin kattorakennelmiin, joita maailmalta löytyy. Vain mielikuvitus on ollut rajana näitä kohteita suunniteltaessa.